«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

عرفه فرصتی برای اجابت دعا

عرفه آن‌چنان از حیث اجابت دعا و بخشش پروردگار بر بندگانش والا توصیف شده است که کسی حق ندارد در عرفات بگوید گناهانش بخشیده نمی‌شود. چنانچه حضرت محمد مصطفی(ص) فرمودند، گناهکارترین فرد در عرفات کسی است که از آنجا بازگردد، درحالی‌که گمان می‌برد هرگز آمرزیده نخواهد شد.
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۳ - ۰۷ تير ۱۴۰۲ - 2023 June 28
کد خبر: ۱۹۱۶۵۲

عرفه فرصتی برای اجابت دعا

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ صحرای عرفات مملو از زائران و حجاجی است که به قصد زیارت بیت الله الحرام خانه و کاشانه را ترک کرده و راهی سرزمین حجاز شدند. روزی که به دعا و راز و نیاز با خدا توصیه شده است تا آنها که دل در گرو معبود خویش دارند قرآن و مفاتیح در دست طلب عفو و بخشش و درخواست اجابت کرده و هم زمان مشمول رحمت الهی شوند. 

 

می گویند در صحرای عرفات باشی و بخشیده نشوی و پاک و طاهر باز نگردی فرصتی را برای تمام دنیا از دست داده ای چرا که عرفه روز بخشش و عطای حاجات است.

 

ضمانت اجابت دعا

و امروز روز عرفه در ایران از فرصت های  کم‌نظیری است که بزرگان دین آن را ضمانت کرده و عنوان شده که می توان با مناجات و راز و نیاز با خالق مهربان هم برآورده شدن حاجات و نیازها و هم بخشش و پذیرش توبه از سوی معبود را دریافت  کرد.

شب و روز عرفه یا بهتر است بگوییم از غروب شب عرفه تا غروب روز عرفه ازآن فرصت های تکرار ناشدنی همانند شب های قدر است

چنانچه شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان نوشته است: شب نهم ذیحجه از شب‌های پربرکت و شب مناجات با خداوندِ برآورنده حاجات است و توبه در آن شب پذیرفته و دعا در آن مستجاب است و کسی‌که آن شب را با عبادت به پایان ببرد، پاداش ۱۷۰ سال عبادت دارد.

 

پاداش ۱۷۰ ساله

شب و روز عرفه یا بهتر است بگوییم از غروب شب عرفه تا غروب روز عرفه ازآن فرصت های تکرار ناشدنی همانند شب های قدر است که می توان کوله بار تمام عمرت را در آن زمین بگذاری و آن را به دستان پر کرم معبودت بسپاری و هم دعایت را به عرش برسانی و هم توبه و درخواستت را تضمینی دریافت کنی به شرط آنکه از آن غافل نشوی چرا که عبادت در این ساعات به قدر ۱۷۰ سال عبادات به پای انسان نوشته میشود.

 

روایات بسیاری از  فضیلت عرفه از سوی ائمه و معصومین عنوان شده است و شاید یکی از جذابترین و زیباترین هایش همین باشد که  خدا در این روز و این ساعات طلایی بندگانش را به عبادت و طاعت خویش دعوت کرده و سفره‌های جود و احسانش را برای آنان گسترده و مهمتر و جذاب تر برای بنده گنهکار آنکه  در این روز شیطان   خوارتر، حقیرتر، رانده‌تر و خشمناک‌تر از روزهای دیگر است. امام جعفر صادق (ع) فرموده اند چنانچه کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگیرد غفران برای او نیست مگر آنکه عرفه را درک کند. 

 

اجر زائران حسین(ع) در روز عرفه

یکی از توصیه های مهم بزرگان و ائمه در ساعات میان غروب شب عرفه تا غروب روز عرفه زیارت عاشورا و زیارت  امام حسین (ع) است چنانچه در حدیث است که خداوند پیش آنکه به سرزمین عرفات نظر کند، به زائران امام حسین (ع) نظر می کند. 

 

شاید از همین روست که بر زیارت عاشورا و امام حسین (ع) در روز عرفه و دعای چهل و هفتم صحیفه سجادیه برای این روز گرانبها تاکید شده است هر چند مضامین توحیدی و عرفانی این دعاها ایمان را در دل های مشتاق بیشتر و امید به رحمت الهی را بیشتر می کند.

 

فرصتی ویژه برای اجابت

باید تاکید داشت که دعا راهی برای نزدیکی به پروردگار است و زمان‌هایی وجود دارد که فرصت ویژه ای برای ارتباط با خداوند از طریق دعا و راز و نیاز فراهم می‌شود چرا که رحمت خاص خداوند در آنها از مبدأ الهی به سوی بندگان سرازیر می شود و بنده باید تلاش کند خود را در معرض دریافت آن عنایات و رحمتهای ویژه الهی قرار دهد؛ چنانکه پیامبر مکرم اسلام حضرت محمد(ص) می فرمایند: « به راستی برای پروردگار شما در روزهای روزگارتان عطایا و بخشش‌هایی است، هوشیار باشید و خود را در معرض آنها قرار دهید.»

 

قرآن کریم می فرماید: «وَذَکِّرْهُمْ بِاَیّامِ اللّهِ»؛ و روزهای خدا را به آنان یاد آوری کن.» روزهایی مانند عرفه که هر چه از کرامات آن در اجابت دعا و راز و نیاز بگوییم با توجه به برابری آن با ۱۷۰ سال باز هم کم گفته ایم چراکه روز عرفه با عنوان روز دعا و نیایش چه برای آنان که توفیق حج داشته و چه برای آنها که نداشته اند ثبت شده است.

 

 

عرفه هم پای رمضان

در روایات معصومین(ع) روز عرفه با ماه رمضان، ماه مغفرت و رحمت الهی برابری می کند لذا توصیه شده اگر کسی در ماه رمضان بخشیده نشد، روز عرفه آنقدر عظمت دارد که بتواند جبران ماه رمضان بنماید. 

 

امام صادق(ع) می فرمایند: هر دعایی که دوست داری برای خود بخوان چرا که عرفه روز دعا و درخواست است و یقینا درخواستها استجابت را در پی دارد.

 


امام سجاد(ع) خطاب به مرد فقیری فرمودند: در این روز از غیر خدا طلب کمک مکن، حال آنکه در این روز برای بچّه هایی که در شکم مادر هستند نیز امید فضل خدا می رود که آنها سعادتمند گردند. 

 


خداوند در قرآن می‌فرمایند: من نزدیکم! و دعای دعاکننده را به هنگامی که مرا می خواند پاسخ می گویم؛ پس باید دعوت مرا بپذیرند و به من ایمان بیاورند، امید است راه یابند و به مقصد برسند.

 

 

اوج اجابت

روز عرفه اوج روزهایی است که در آن دعا و نیایش از موقعیت ویژه و خاصی برخوردار است که امام سجاد (ع) در صحیفه سجادیه بر بخشش و اجابت دعا در این روز تاکید و در دعایی می‌فرمایند: به خاطر این روز بر بندگانت تفضّل نمودی.

 

عرفه آنچنان از حیث اجابت دعا و بخشش پروردگار بر بندگانش والا توصیف شده که کسی حق ندارد در عرفات بگوید گناهانش بخشیده نمی شود. چنانچه حضرت محمد مصطفی(ص) فرمودند: که گناهکارترین فرد در عرفات کسی است که از آنجا بازگردد، در حالی که گمان می برد هرگز آمرزیده نخواهد شد.

 

عرفه روز بخشش و اجابت است و باید قدر تک تک لحظات طلایی آن را دانست و از دعا و راز و نیاز غافل نشد و در این دستان بلند شده به سوی آسمان دعا در حق دیگران را هم فراموش نکرد. 

 

کلمات کلیدی: عرفه
ارسال نظر